Onderwijstijd
Leerlingen hebben recht op voldoende uren onderwijs (onderwijstijd) van goede kwaliteit. De overheid heeft daarom urennormen vastgesteld. De inspectie ziet erop toe dat scholen hun leerlingen voldoende onderwijstijd aanbieden. Onder onderwijstijd wordt verstaan het in schooltijd verzorgde onderwijs, maar ook activiteiten zoals begeleid theater- en museumbezoek.
Van onderwijstijd is dus sprake als:
- het gaat om begeleid onderwijs (niet noodzakelijkerwijs begeleid door een docent);
- het deel uitmaakt van het voor alle leerlingen verplichte onderwijsprogramma;
- het wordt uitgevoerd onder verantwoordelijkheid van onderwijspersoneel.
Lesuitval wordt zoveel mogelijk vermeden. Bij onvoorziene omstandigheden, zoals ziekte van een docent, kan het echter voorkomen dat een les niet door kan gaan. Leerlingen kunnen dan meestal terecht in het studiehuis en met behulp van hun studiewijzers zelfstandig aan het werk gaan. In het studiehuis is altijd een begeleider aanwezig. Op de locatie Vlierstraat praktijkonderwijs zijn geen tussenuren.
Lessentabel
Elke locatie legt in de lessentabel vast hoe de lestijd wordt ingedeeld. De lessentabellen zijn op elkaar afgestemd, maar zijn toch ook verschillend. De verschillen bestaan uit de vakkencombinaties, het leerjaar of de periode waarin we het vak aanbieden.
De lessentabellen zijn beschikbaar via de administratie van onze locaties.
Lesverzuim
De aanwezigheid op school is een wettelijke verplichting. Wij vinden het vanzelfsprekend dat een leerling alle lessen volgt. Als een leerling door spijbelen een proefwerk mist, krijgt de spijbelaar daarvoor het cijfer 1. Overigens kan spijbelen door de leerplichtambtenaar bij justitie worden aangegeven. Ouders riskeren een flinke geldboete.
Schoolvakanties & lesvrije dagen
Vrijgeven buiten vakanties
De school mag volgens de wet geen vrij geven buiten de door de overheid vastgestelde vakanties en vrije dagen zonder dat daarvoor een bijzondere reden is. Als bijzondere redenen gelden niet: een extra vakantie (bijvoorbeeld wintersport, lang weekend), deelname van leerlingen aan evenementen, langdurig bezoek aan familie in een ander land, enz.