Bonhoeffer College

Van de basisschool heeft jouw kind het advies havo gekregen. Maar wat houdt de havo eigenlijk in? En wat is er binnen de havo mogelijk? Op het Bonhoeffer College kun je voor havo terecht op meerdere locaties en kun je kiezen tussen havo en vakhavo. Lees verder en dan weet jij straks precies welke Bonhoeffer locatie het best bij jouw kind past.

De onderwijssoort havo

De onderwijssoort havo staat voor ‘hoger algemeen voortgezet onderwijs’. De havo biedt theoretisch onderwijs; duurt 5 jaar en bereidt je voor op het hoger beroepsonderwijs (hbo). Ook kunnen leerlingen doorstromen naar 5 vwo. Dan kun je vervolgens eventueel naar de universiteit.

👉 Op het Bonhoeffer College bieden wij op meerdere locaties havo aan: Bruggertstraat, Van der Waalslaan en Geessinkweg.

👉 Ook kunnen leerlingen terecht in een combiklas mavo/havo om na 1 jaar (Van der Waalslaan) of 1-2 jaar (Geessinkweg) door te stromen naar de mavo of havo.

Havo profielen

De havo duurt in totaal vijf jaar voordat er eindexamen gedaan kan worden. De eerste drie leerjaren noemen we de onderbouw. In het 3e leerjaar kiezen de leerlingen een profiel. Dit profiel bepaalt de vakken en meestal ook de richting van de vervolgstudie.

Binnen de havo bieden we de volgende 4 profielen aan:

  • Cultuur en Maatschappij
  • Economie en Maatschappij
  • Natuur en Gezondheid
  • Natuur en Techniek

Een profiel heeft altijd een gemeenschappelijk deel (voor iedere leerling hetzelfde), profielgerichte vakken en een vrij deel.

---

Speciale onderwijsprogramma’s

Voor havisten die extra uitgedaagd willen worden of niet standaard het reguliere havo-programma willen volgen, bieden wij op onze school meer variatie aan in de vorm van speciale onderwijsprogramma’s.

Zo kunnen onze leerlingen op onze locatie Bruggertstraat deelnemen aan het Technasium of de Business School.
Op onze locatie Van der Waalslaan kunnen havoleerlingen meedoen aan Bewegen, Sport & Maatschappij (BSM) en de praktijkgerichte programma's Maatschappij voor havo en Technologie voor havo.

Praktijk op de havo: denken & doen

Heb je een kind dat niet alleen maar theorie wil doen, maar ook graag vanuit de praktijk leert? Is jouw kind een echte doener en wil hij of zij graag naar de havo? Voor deze leerlingen bieden we op onze locatie Geessinkweg de vakhavo aan.

Gedurende 5 jaar volgen leerlingen de volledige havo-opleiding waarbij ze naast theorievakken ook praktijkvakken op havoniveau volgen. Eigenlijk is de vakhavo hetzelfde als de reguliere havo, maar dan verrijkt met praktijk. Zo leren onze leerlingen samenwerken in projecten, krijgen ze gastlessen van mensen uit het bedrijfsleven, leren ze meer over bedrijven en instellingen en gaan hier ook op bezoek. In de bovenbouw gaan leerlingen van de vakhavo zelfs op stage. Na het slagen in 5 havo, ontvangen de leerlingen een volwaardig havodiploma en zijn zij al heel goed voorbereid op het hoger beroepsonderwijs.

Verschil havo en vakhavo

Het grote verschil tussen de reguliere havo en de vakhavo zit in het praktijkgedeelte op de vakhavo. Onze leerlingen die voor de vakhavo kiezen, willen leren in de praktijk en ook de praktijk daadwerkelijk ervaren. Op de vakhavo krijgen leerlingen 90% theorie en de praktijk omvat 10% van het totale onderwijs. Op de reguliere havo krijgen leerlingen 100% theorieles. Leerlingen op de havo en vakhavo krijgen evenveel uren les.

Havisten die naar de vakhavo gaan, willen leren door te doen en houden van afwisseling en uitdaging. Ze leren de koppeling tussen theorie en praktijk te maken, zodat ze de relevantie van het leren zien.


Vakhavo op het Bonhoeffer College

Het concept vakhavo is op het Bonhoeffer College nog nieuw en in het schooljaar 2022-2023 is de eerste vakhavo-klas gestart. Heel spannend, maar ook ontzettend mooi. Door de jarenlange voorbereiding voor het realiseren van een vakhavo klas, zijn wij ervan overtuigd dat dit een groot succes wordt. Denk je dat de vakhavo ook iets is voor jouw kind? Kom dan naar onze open dag en informatieavond over de vakhavo!

Lees meer over de vakhavo op het Bonhoeffer College of neem gerust contact met ons op voor meer informatie. Wij vertellen je graag meer over de vakhavo en wie weet kunnen wij jou en je kind binnenkort op de vakhavo aan de Geessinkweg verwelkomen.