Bonhoeffer College

Voorafgaand aan het bezoek, hebben de leerlingen zich intensief voorbereid door in de videomeeting met hun buddy’s in Münster, vragen te stellen over de gebruiken en de verschillen tussen Nederland en Duitsland rondom de Kersttijd. Het was bijvoorbeeld voor de leerlingen verrassend om te horen dat speculaas in Duitsland alleen in de aanloop naar het sinterklaasfeest, en tijdens de adventstijd te koop is bij de grote supermarkten en niet, zoals in Nederland, het hele jaar door.

Na de treinreis vol gezelligheid en voorpret, werden de leerlingen uit Enschede op het station in Münster opgewacht door de leerlingen van de Erich Klausener Realschule en hun docent Nederlands. Aangekomen op school werd er een vruchtbare samenwerking ingeluid door middel van een creatieve speurtocht. Daarna werden lessen op school gevolgd en kon de groep uit Enschede de generale repetitie van de kerstvoorstelling bijwonen.


De uitwisseling was niet alleen beperkt tot educatieve activiteiten, het omvatte ook een stadsrondleiding in historische context, waardoor de deelnemers de cultuur en geschiedenis van de omgeving konden verkennen. Natuurlijk kon een bezoek aan de kerstmarkt niet ontbreken. Hier konden de deelnemers genieten van de festiviteiten en de lokale sfeer.

De uitwisseling benadrukt niet alleen de kracht van digitale communicatie, maar ook het belang van persoonlijke ontmoetingen en culturele uitwisselingen. We kijken met veel plezier terug op het project.

interreg-1.jpg
Het project Uitwisseling Bonhoeffer College – Erich Klausener Realschule wordt mogelijk gemaakt door het Interreg Progamma Deutschland – Nederland en medegefinancierd door de Europese Unie.