Bonhoeffer College

Begin november zijn leerlingen van de Erich Klausener Realschule in Münster voor een uitwisseling met leerlingen van Bonhoeffer College Van der Waalslaan, op bezoek geweest. De Erich Klausener is een school in Duitsland waar Bonhoeffer goede banden mee heeft: sinds begin 2022 onderhouden beide scholen een uitwisselingsproject waarbij de leerlingen door middel van brieven en e-mails met elkaar in contact komen.

Leerlingen begonnen de dag met een stadsbingo in het centrum van Enschede. De leerlingen in Münster hebben als bijvak Nederlands, en met Duits als moderne vreemde taal voor de leerlingen van Bonhoeffer, kunnen ze met elkaar communiceren. De stadsbingo bood de leerlingen de kans om hun taalvaardigheden in de praktijk te brengen.

Na een gezamenlijke lunch op de weekmarkt op het Van Heekplein, en een korte busrit vanaf het centraal station Enschede, werden de leerlingen op Bonhoeffer College door de teamleider verwelkomd. De Duitse leerlingen konden na de pauze lessen bezoeken om de onderwijscultuur in Nederland uit eerste hand te leren kennen. Uit de nabespreking van de lessen bleek dat de uitwisseling heeft bijgedragen aan het vergroten van begrip en ontdekken van verschillen in de culturen.

Het is de bedoeling dat de Bonhoeffer-leerlingen op 18 december 2023 voor het tweede deel van deze uitwisseling een bezoek brengen aan de Erich Klausener Realschule in Münster. Daar wordt de leerlingen een lesprogramma aangeboden, waarbij cultuur en communicatie een belangrijke rol gaan spelen.

Dit project wordt gefinancierd vanuit het Kleinprojectenfonds van Interreg (mede gefinancierd door de Europese Unie).

interreg-1.jpg