Bonhoeffer College

Bij het vak O&O werken leerlingen, vaak in kleine groepen samen, aan projectopdrachten, die door bedrijven worden verstrekt. Je leert zaken samen met het bedrijfsleven toe te passen, ook is er veel contact met het vervolg onderwijs, o.a. HBO of UT. Leerlingen krijgen zo de kans om aan hun persoonlijke kwaliteiten te werken en zich vaardigheden eigen te maken die aansluiten bij de praktijk van hoger opgeleide bètatechnici.

Zo ook Technasium leerling Kiki met haar project over het tegengaan van verspilling. Waarmee ze de twee plaats behaalde op de INESPO (internationale milieu- en wetenschapsolympiade)!! En 3e klasseers Kelso Rabbeljee, Bjorn Hendriks, Lotte Vos, Rowin Dijkstra en Tobi van Dorst sleepten met het Mosquito Alert project the Greatest Impact Award binnen.

Wat een toppers allemaal. Lees hier meer over hun prijswinnende projecten.

---

Mosquito Alert project

Afgelopen vrijdag (18 juni) heeft een groepje Technasium leerlingen bestaande uit Kelso Rabbeljee, Bjorn Hendriks, Lotte Vos, Rowin Dijkstra en Tobi van Dorst the Greatest Impact Award gewonnen voor het project Mosquito Alert. Voor dit project hebben ze onderzoek gedaan naar de levenscyclus van muggen, hun broedplaatsen en hun gedrag. Ook hebben ze muggenwerende planten onderzocht.

Een indrukwekkend onderzoek wat hun de 1e plek opleverde tijdens de eindmarkt van het project. De jury was het er over eens dat hun onderzoek voor de meest concrete, meetbare waarden hebben gekregen waar ze verder onderzoek mee kunnen doen.

Kelso, Bjorn, Lotte, Rowin en Tobi waren niet de enige O&O leerlingen die meededen aan het Mosquito Alert project. Onderzoekers weten al veel over de verspreiding van muggen en de komst van exotische muggensoorten in ons land door bijvoorbeeld klimaatverandering en ons reisgedrag. Maar de onderzoekers weten niet welke muggen in onze achtertuinen leven, of ze fungeren als broedplaatsen en of tuinen en parken op zo’n manier zijn ingericht dat potentieel gevaarlijke muggen hier zouden kunnen overleven. Om aan die data te komen hebben zij gegevens nodig. Met kleine veldonderzoeken in eigen tuin, buurt en omgeving kunnen de technasiumleerlingen hun bijdrage leveren aan het grotere geheel aan onderzoeken die worden uitgevoerd

Aan het begin van het project (vrijdag 21 april) hebben leerlingen een masterclass gevolgd bij het Radboud UMC in Nijmegen in het kader van het Mosquito Alert project. Tijdens deze masterclass kregen de leerlingen tips en feedback van PHD'ers van OneHealthPACT en studenten van Avans Hogeschool over hun onderzoeksvraag voor het project. Er was een mini-college over muggen en hoe je hier onderzoek naar kunt doen, en ze bezochten de muggenlabs van de Radboud UMC. Met alle tips en info konden de leerlingen weer goed verder met hun onderzoek.

Voor de technasiumleerlingen biedt het O&O-project Mosquito Alert een mooie kans om al op jonge leeftijd en in samenwerking met jonge onderzoeksexperts te verkennen wat onderzoek doen nou eigenlijk inhoudt. Hoe zet je zelf verzamelde data in voor het beantwoorden van je onderzoeksvraag etc. Wat een mooie leerervaring!

Gefeliciteerd Kelso, Bjorn, Lotte, Rowin en Tobi met jullie Greatest Impact Award. Super goed!

Duurzaamheidsolympiade 2023

4e-jaars Technasium leerling Kiki heeft afgelopen zaterdag (17 juni) de tweede plaats gehaald op de INESPO (internationale milieu- en wetenschapsolympiade). Die plek heeft ze dik verdiend met haar project over het tegengaan van voedselverspilling. Voor dit project heeft ze onderzoek gedaan naar de verspilling van grote hoeveelheden ‘ongezonde’ tomaten wat grotendeels veroorzaakt wordt door gebrek aan micronutriënten. Kiki bedacht daarom een ontwerp voor het automatisch meten van een aantal belangrijk micronutriënten in de bodem. Hiermee kan de verspilling op voorhand al tegen gegaan worden. Super goed!

Tijdens de INESPO waren 5 presentaties van verschillende scholen. De prijzen waren allemaal gelijkwaardig en het team dat de eerste plaats had mocht als eerste een prijs uitkiezen. Voor Kiki kwam dat alsnog goed uit want ze ging naar de huis met de prijs die ze sowieso graag wilde. Namelijk een rondleiding bij een innovatief bedrijf in de plastic recycling: Partners for innovation.

Zijzelf is er trots op als meisje in deze techniek wedstijd de tweede plaats te halen. Maar wij van het Bonhoeffer College natuurlijk ook! Gefeliciteerd Kiki!