Bonhoeffer College

Jouw kind heeft van de basisschool het advies gekregen voor de middelbare school en dat is vwo. Maar wat houdt vwo in en zijn er verdere opties binnen het vwo? Bij het Bonhoeffer College bieden wij verschillende mogelijkheden voor vwo-ers om zo leerlingen nog meer uitdaging te geven. Ben jij benieuwd wat er allemaal kan en op welke locaties binnen het Bonhoeffer College? We vertellen je graag meer over de inhoud en het verschil tussen atheneum, gymnasium, vwo en vwo-plus, zodat jouw kind de juiste keuze kan maken.

De onderwijssoort vwo

De onderwijssoort vwo staat voor ‘voorbereidend wetenschappelijk onderwijs’. Het vwo is wetenschappelijk onderwijs en duurt 6 jaar. Nadat leerlingen geslaagd zijn voor het eindexamen op het vwo kunnen ze naar de universiteit. Ook kunnen leerlingen naar het hoger beroepsonderwijs, indien dit beter bij hen past. Binnen het vwo zijn er twee stromingen, namelijk het atheneum en het gymnasium.

👉 Op het Bonhoeffer College bieden we vwo (atheneum en gymnasium) aan op twee locaties: Bruggertstraat en Van der Waalslaan. Op de Van der Waalslaan kunnen leerlingen bovendien terecht voor vwo-plus.

---

Atheneum

Het atheneum is een stroming binnen het vwo. Het atheneum duurt 6 jaar, waarbij onze leerlingen na het 3e leerjaar een profielkeuze maakt. Na het atheneum kunnen leerlingen verder studeren aan de universiteit.

Gymnasium

Het gymnasium is - net als het atheneum - een stroming binnen het vwo en duurt ook 6 jaar. Onze leerlingen op het gymnasium volgen in de onderbouw (tot en met het 3e leerjaar) extra vakken in klassieke culturele vorming, te weten Grieks en Latijn. Na het 3e leerjaar maken zij een profielkeuze en kiezen daarbij ook voor of Grieks of Latijn. Na het gymnasium-examen kunnen deze leerlingen doorstromen naar de universiteit.

Op onze school krijgen alle leerlingen in de eerste klas van het vwo, dus ook op het atheneum, gymnasiale vorming aangeboden. Zo kunnen onze leerlingen kennis maken met de klassieke culturele vorming en zelf ervaren en bepalen of zij gymnasium gaan volgen.

Verschil atheneum en gymnasium

Er is geen niveauverschil tussen het atheneum en het gymnasium. Het enige verschil is dat een gymnasium-leerling examen doet in Grieks of Latijn naast de andere examenvakken. Het aantal lesuren voor zowel atheneum als gymnasium is zo goed als gelijk, maar onze leerlingen op het gymnasium hebben net wat minder lesuren voor een aantal vakken dan de leerlingen op het atheneum.

Vwo-plus

Heeft jouw kind vwo-advies en behoefte aan extra uitdaging? Is jouw kind creatief en heeft hij of zij een brede interesse en een nieuwsgierige houding? Dan is wellicht vwo-plus interessant. Vwo-plus kan gevolgd worden op onze locatie Van der Waalslaan in de eerste drie jaar van het vwo. Er wordt in de vwo-plus klas een programma aangeboden dat leerlingen die intellectueel wat extra’s in huis hebben, net wat meer uitdaging brengt. Zij krijgen meer verrijkende stof in projectlessen aangeboden. Vwo-plus is onderdeel van de begaafdheidsprofielschool. De locatie Van der Waalslaan is 1 van de 44 begaafdheidsprofielscholen in Nederland.

Vwo profielen

Binnen het vwo bieden we de volgende 4 profielen aan:

  • Cultuur en Maatschappij
  • Economie en Maatschappij
  • Natuur en Gezondheid
  • Natuur en Techniek

Een profiel bestaat altijd uit een gemeenschappelijk deel (voor iedere leerling gelijk), profielgerichte vakken en een vrij deel.

---

Speciale onderwijsprogramma’s

Op het Bonhoeffer College weten we als geen ander dat geen enkele leerling hetzelfde is. En dat veel van onze vwo-leerlingen extra uitdaging nodig hebben in bijvoorbeeld lesstof. Daarom bieden wij binnen het vwo naast de reguliere vwo-programma’s ook speciale onderwijsprogramma’s en extra vakken.

Op onze locatie Bruggertstraat kun je kiezen voor:

Op onze locatie Van der Waalslaan kun je gaan voor:

Vwo op het Bonhoeffer College

Hopelijk weet jij nu beter wat vwo inhoudt en hoe wij deze onderwijssoort op de Bonhoeffer College aanbieden. Dat je binnen het vwo de stromingen atheneum en gymnasium hebt en dat je kind, als het meer uitdaging zoekt, in de onderbouw ook vwo-plus kan doen op de locatie Van der Waalslaan.

Wil je graag meer weten over de mogelijkheden van het vwo op het Bonhoeffer College? Neem dan gerust contact met ons op voor meer informatie. Wij informeren je graag over de mogelijkheden van vwo-plus, atheneum en gymnasium. Of kom kijken op onze open dagen en informatieavonden. We hopen jou en je kind binnenkort bij ons op school te mogen begroeten!