Naar het voortgezet onderwijs

Naar het voortgezet onderwijs

Best spannend, een nieuwe school! Een grote school ook. Misschien wel 3 keer zo groot als je ‘oude’ school. Je weet in het begin ook nog niet precies de weg. Het Bonhoeffer College heeft veel leerlingen, verspreid over 6 verschillende locaties in de stad. Niet alle leerlingen zitten dus bij elkaar. Het valt daardoor met de grootte erg mee. Na een paar weken ken je het hele gebouw van binnen en van buiten en voel je je helemaal thuis. Je zult zien dat alles snel went.

De mentor

In het voortgezet onderwijs heb je elk uur een andere leraar, maar de mentor is een leraar die klaarstaat voor jou en jouw klas. Je staat er dus niet alleen voor. Elke week heb je een mentoruur. Je maakt in deze les samen afspraken over hoe je met elkaar omgaat en hoe je elkaar kunt helpen. Dit kan gaan over je huiswerk of over je cijfers en of je je in de klas op je gemak voelt. Maar ook de organisatie van een klassenavond of een sinterklaasfeest kunnen jullie samen bespreken. De mentoruren hebben ook als taak om je te helpen met leren. Samen met je mentor kijk je hoe je het beste je agenda kunt invullen, hoe je je huiswerk moet aanpakken, hoe je je zo goed mogelijk kunt voorbereiden op een proefwerk enz. Op deze manier willen we het leren voor jou graag wat gemakkelijker maken.

Lesrooster

Jouw lesrooster is belangrijk. Hierop staat welk uur je in welk lokaal moet zijn, welk vak je krijgt en van wie je les krijgt. Zorg dat je jouw rooster elke dag bij je hebt (zet ‘m in je agenda!) , want zonder rooster weet je niet waar je naartoe moet. Via de site kun je jouw rooster bekijken. Hier zijn ook alle dagelijkse wijzigingen te vinden.

Nieuwe vakken

Sommige vakken die je krijgt, ken je al van de basisschool. Andere zijn nieuw. In de hogere klassen komen hier nog weer andere vakken bij. De meeste vakken worden door verschillende leerkrachten gegeven. Je hebt vaak les in een ander lokaal.

Boeken

Aan het begin van het schooljaar krijg je een hele stapel boeken. Om deze boeken netjes te houden, doe je daar kaftpapier omheen. Als je dagen met veel verschillende vakken hebt, kan je tas aardig zwaar zijn.

Tip: Kijk op je rooster welke vakken je voor de pauze hebt en welke boeken je daarvoor nodig hebt. Bewaar je boeken voor na de pauze in je kluisje. Je tas is dan een stuk lichter en in de pauze pak je de boeken die je na de pauze nodig hebt.

Leerlingen uit de iPad-klassen maken gebruik van digitaal lesmateriaal.

Computers in de klas en meer...

In de les wordt gebruik gemaakt van computers. In de studiehuizen/leerwerkhuizen bijvoorbeeld, daar staat op elke werkplek een computer. Maar we hebben meer. Veel lokalen hebben een digibord. In elk schoolgebouw is wifi, waardoor je overal van internet gebruik kunt maken. In een aantal klassen wordt gebruik gemaakt van een iPad als leermiddel. Leerlingen uit de iPad-klassen zijn enthousiast en willen niet meer terug naar gewone boeken. Inmiddels zijn we ook te vinden op Facebook. Vrienden worden? Kijk op Facebook.com/Bonhoeffer.College.Enschede


Extra begeleiding

Voor vakken die je moeilijk vindt, kun je extra hulp en begeleiding krijgen. In het begin van het schooljaar kijken we bij elke leerling of er problemen zijn met rekenen en taal. Maar je kunt ook hulp krijgen als je bijvoorbeeld zenuwachtig bent voor een proefwerk of een spreekbeurt. Vertel het dan aan je mentor. Jullie kunnen dan samen overleggen hoe jij geholpen kunt worden. Op de locaties Vlierstraat praktijkonderwijs en Vlierstraat Expertisecentrum kun je bijvoorbeeld vrienden worden met onze schoolhond Indy. Indy is een autismebegeleidingshond en hoort er helemaal bij op school.

Introductie

In het nieuwe schooljaar hoef je nog niet direct aan de slag. Speciaal voor de brugklassers zijn er introductiedagen. Je gaat dan samen met je klas en je mentor allerlei leuke dingen doen. Zo leer je elkaar goed kennen en krijg je een goede sfeer. Op elke locatie van het Bonhoeffer College is een eigen introductieprogramma. Let maar op, dat wordt superleuk. Je krijgt van tevoren een brief thuisgestuurd over het introductieprogramma van jouw locatie.

Kijk voor meer informatie ook op Watkiesjij.nl