VO app
Download de gratis VO App op je telefoon/tablet in de Apple App Store of Google Play Store.
Verder instructies voor het installeren en instellen van de VO app kan je op deze pagina vinden.
⬇️⬇️

Het is bijna zover! Volgend jaar ga jij naar de middelbare school.
Een leuk, maar ook spannende periode. Je krijgt nieuwe vakken, nieuwe klasgenoten en (vooral meer) nieuwe leerkrachten. Kiezen voor een middelbare school is een belangrijke keuze waar je goed over na wilt denken. Daarom hebben wij samen met onze leerlingen deze pagina en de ‘naar de Brugklas App’ voor jou samengesteld. Via deze weg laten we je alvast kennis maken met onze school en de verschillende locaties. Zo ben jij straks helemaal voorbereid om te starten op het Bonhoeffer College!
Download de VO app:
- Download de gratis VO App op je telefoon/tablet in de Apple App Store of Google Play Store
- Zoek onze school Bonhoeffer College op en voeg toe.
- Bij het tandwieltje linksboven ga je naar instellingen. Hier verschijnen de verschillende locaties van het Bonhoeffer College en kun je de desgewenste locatie kiezen.
- Bruggertstraat
- Geessinkweg
- Van der Waalslaan
- Vlierstraat PrO
- Wethouder Beversstraat - Je kunt nu meer over onze school ontdekken. Bekijk bijvoorbeeld de virtuele tours van onze locaties, lees welke schoolspullen handig zijn en leer nieuwe woorden en begrippen. Maar blijf ook up-to-date van de laatste activiteiten en zie in één oogopslag de contactgegevens en handige (social media) linkjes, zodat je meteen kunt klikken en actie kunt nemen.
Kun of mag je deze app niet downloaden? Lees verder voor interessante informatie en leuke weetjes.
Must haves
- Handige schooltas
Wanneer je naar de middelbare school gaat, is het tijd om ook een nieuwe schooltas te kopen. Natuurlijk ga je op zoek naar een schooltas die er goed en naar je zin uitziet. Maar je wilt ook dat hij niet zo kapot gaat met al die zware boeken en misschien wel een dure laptop. Kwaliteit is dan ook erg belangrijk.
- Laptop
De laptop is onmisbaar bij het onderwijs tegenwoordig. We gebruiken deze naast de schoolboeken. Onze school werkt samen met de Rent Company. Je kunt bij hen een keuze maken uit verschillende laptops. Als je zelf al een laptop hebt of je wilt er ergens anders een aanschaffen dan kan dat ook. Kijk dan wel of deze ongeveer dezelfde mogelijkheden heeft. Zie hiervoor de website van Rent Company.
- Schoolboeken
Iedere leerling krijgt een eigen gratis set schoolboeken in bruikleen. Leverancier Iddink verzorgt de levering van schoolboeken voor het Bonhoeffer College. Je moet ze zelf (door je ouder(s)/verzorger(s) laten) bestellen op de site van Iddink middels een code. Voor de zomervakantie ontvang je hierover meer informatie. Meer informatie vind je op Iddink. - Sportkleding
Tijdens de lessen gymnastiek is het dragen van een schoolshirt verplicht. Met ’t Hoen Sport (Kuipersdijk 23 in Enschede) zijn hierover afspraken gemaakt. Leerlingen kunnen daar een schoolshirt kopen. 't Hoen Sport biedt optioneel en tegen gereduceerde prijs een sportbroekje aan. Bestel online.
Schoolspullen
Als je naar de middelbare school gaat, heb je schoolspullen nodig. Wat precies, dat verschilt per locatie. Maar we geven je alvast wat voorbeelden. Voor de zomervakantie ontvang jij in ieder geval jouw lijstje met benodigde schoolspullen, zodat je in de zomervakantie lekker kunt shoppen voor je brugklasjaar.
Laptop
Op alle locaties wordt tijdens lessen gewerkt op computers. | Lunch Je kunt zelf lunch meenemen in een broodtrommel, maar je kunt ook een broodje kopen in de kantine. | Woordenboek Voor sommige vakken moet je een woordenboek aanschaffen, bijvoorbeeld voor Nederlands of Engels. |
Etui Een etui is handig om al je pennen, potloden en andere benodigdheden in op te bergen. | Geodriehoek Een geodriehoek is een soort liniaal, maar dan in een driehoek. Je hebt deze nodig voor wiskunde. | Agenda In een agenda kun je huiswerk, toetsen en andere belangrijke dingen opschrijven. |
Rekenmachine Op de middelbare school maak je gebruik van een elektronische rekenmachine. Hier staan andere knoppen op dan op een normale rekenmachine. Tip: Casio FX-82 MS is een prima rekenmachine voor een leuke prijs | Schriften Voor elk vak heb je een schrift nodig. De meeste schriften die je nodig hebt, zijn met lijntjes. Voor wiskunde heb je echter een schrift nodig met ruitjes van 1x1 cm. | Kaftpapier Om je boeken netjes te houden, moet je ze kaften met kaftpapier. Online zijn er verschillende 'how-to' video’s en instructies te vinden om je hiermee te helpen. |
Rugtas Een stevige rugtas om je boeken en eventueel ook je laptop in mee te kunnen nemen. | Kleding Voor sommige vakken heb je speciale kleding nodig, bijv. gymkleding of werkkleding. | Koptelefoon of oortjes Een koptelefoon of oordopjes heb je nodig als je op de computer werkt. |

Bonhoeffer feitjes
Wist je dat…
- Het Bonhoeffer College in Enschede 5 locaties en ook nog 1 expertisecentrum heeft?
- We maar liefst 8 soorten onderwijs (alle vormen van het voortgezet onderwijs) aanbieden?
- Er in totaal ongeveer 4.135 leerlingen op het Bonhoeffer College Enschede zitten?
- Verdeeld over alle locaties er 327 docenten zijn en dat er nog eens 143 andere medewerkers (zoals conciërges, de leerlingenadministratie en de directie) voor je klaar staan?
- Per schooljaar de schoolbel op het Bonhoeffer College meer dan 10.000x gaat?
- We gezonde schoolkantines hebben? Dus ben je jouw bruine boterham met kaas een keer vergeten? Koop dan een broodje in de gezonde schoolkantine of probeer een heerlijke shake!
- Je op de Van der Waalslaan onder andere Mandarijn Chinees kunt leren?
Hoe bijzonder is dat! - De Wethouder Beversstraat een echt restaurant heeft waar je op dinsdagavond kunt komen eten?
Onze eigen leerlingen staan in de keuken én serveren de lekkerste gerechten. - De Bruggertstraat een eigen digitale schoolkrant heeft die gemaakt wordt door leerlingen?
Het Bruggert Snuggert Nieuws. - Als je van bewegen houdt, je op diverse locaties een sportstroom kunt kiezen?
- Er is een sportstroom op de Geessinkweg voor klas 1 en 2 en op de Wethouder Beversstraat voor klas 1. En op de Van der Waalslaan kun je kiezen voor Bewegen, Sport & Maatschappij. Volop mogelijkheden om nieuwe sporten te ontdekken!
- Je Bonhoeffer als ‘Bonheuffer’, dus met een ‘eu’ uitspreekt?
Op z’n Duits, want onze school is namelijk vernoemd naar Dietrich Bonhoeffer, een Duitse predikant.
Bonhoeffer woordenboek
Wat is een SO? En wat kun je met Zermelo? Op de middelbare school krijg je te maken met allerlei nieuwe woorden en afkortingen. Onze leerlingen hebben de belangrijkste voor je op een rijtje gezet.
- Aula
De aula is een plek waar je in je pauze gezellig met je klasgenoten kunt gaan lunchen. - Conciërge
Elke school heeft een conciërge. Hij of zij weet alles van de school en zorgt ervoor dat de school een schone en veilige omgeving is voor jou. Kun je jouw lokaal niet vinden? Ook dat kun je vragen aan de conciërge. - Mentor
Een mentor is een vaste leraar die klaarstaat voor jou en jouw klas. Meer over de mentor bij ‘ons team’. - Netl
Op je rooster hebben de vakken een afkorting. Zo staat Netl voor het vak Nederlands (Nederlandse Taal). Binnen een week ken je ze allemaal. - §
Dit symbool ga je vaak tegenkomen. Het staat voor paragraaf: een stuk tekst van meerdere alinea’s binnen een hoofdstuk. - Presentis (Vlierstraat PrO)
Ga je volgend jaar naar Vlierstraat PrO? Dan werk je met Presentis. Dit is een programma waarmee je kunt zien hoe je vooruitgang is. Ook kun je zien waar je op dit moment aan werkt en waaraan je nog zou kunnen werken. - Proefwerk
Een proefwerk is een toets dat één lesuur duurt. Dit wordt ook wel afgekort met PW. - SO
Een SO staat voor een schriftelijke overhoring en duurt ongeveer een half lesuur. - SomToday
Benieuwd naar je cijfers? Kijk dan op Som, want daar vind je al jouw cijfers. Psstt… ook je ouders kunnen hier je cijfers bekijken. - Teams for Education
Soms moet je ook een les volgen vanuit huis. Je krijgt dan online les via het programma Teams for Education. - Zermelo app
Download deze app en je hebt je rooster altijd bij de hand. Handig!
Middelbare schooltips
Onze leerlingen hebben de belangrijkste tips voor jou verzameld. Zo ga je goed voorbereid naar school!
- Wees jezelf!
- Praat met andere leerlingen die je niet kent, zo maak je snel vrienden.
- Als je aan het begin goed je best doet, heb je het aan het einde van het jaar minder druk.
- Houd goed je agenda bij, ook al staat het huiswerk op internet.
- Niet in de school rennen of tikkertje doen, dat ziet er een beetje raar uit.
- Goed plannen! En begin op tijd met leren, dus niet een dag van tevoren.
- Als je moeite hebt om je huiswerk op tijd af te krijgen, ga dan naar je mentor om samen het huiswerk te plannen.
- Pak ’s avonds al je tas in. Dat scheelt je ’s ochtends weer tijd en dan weet je zeker dat jde de goede boeken bij je hebt.
Wie doet wat?
- Docent
Op de basisschool heb je juffen en meesters. Op de middelbare school krijg je les van docenten. Voor elk vak heb je een andere docent én ze zijn allemaal verschillend.
Een docent doet er alles voor om jou alles over zijn of haar vak te vertellen en jou er alles over te leren. Daarnaast zorgen zij ervoor dat de lessen behalve leerzaam ook gezellig en uitdagend zijn.
- Mentor
Als je brugklasleerling wordt op het Bonhoeffer College, dan maak je al voor de zomervakantie kennis met je mentor. De mentor geeft jou uitleg over allerlei dingen die je moet weten.
Je leert de mentor goed kennen en hij/zij op zijn/haar beurt jou ook. Je klassenmentor is er voor de klas en voor jou persoonlijk. Als je vragen hebt, kun je naar je mentor toe. Samen met jou zorgt je mentor ervoor dat je je zo snel mogelijk thuis voelt op school. Je mentor houdt ook contact met je ouders.
- Decaan
Op het Bonhoeffer College kom je na de 2e of 3e klas meestal in contact met de decaan. Samen met je mentor helpt de decaan je om je vakkenpakket te kiezen. Een goede keuze van je vakkenpakket is ook belangrijk om een goede keuze te maken voor je verdere studie en beroep.
Dit lijkt natuurlijk allemaal nog best ver weg, maar toch ben je vanaf de 1e klas al een beetje bezig met het ontdekken van wat je leuk vindt en waar je goed in bent. - Teamleider
Een teamleider is verantwoordelijk voor het onderwijs van zijn/haar afdeling. Hij of zij geeft leiding aan een groep docenten en ondersteunt deze eventueel ook. Bij het Bonhoeffer College zijn er teamleiders voor de onderbouw en de bovenbouw, eventueel opgesplitst in niveau of stroming. De teamleider is het aanspreekpunt van de docenten, maar adviseert daarnaast de directie op ontwikkeling en beleid. - Locatiedirecteur
De locatiedirecteur is eindverantwoordelijk binnen school en moet regelmatig beslissingen nemen. Hij of zij is betrokken bij veel schoolzaken en moet dan ook van veel dingen verstand hebben om goed leiding te kunnen geven. De locatiedirecteur coördineert de invulling en uitvoering van het onderwijs op locatie en is tevens aanspreekpunt van de locatie voor de centrale directie. - Conciërge
Wist je dat de conciërges op het Bonhoeffer College jouw steun en toeverlaat zijn? Je komt ze overal tegen in het schoolgebouw. Ze zijn altijd als eerste aanwezig en gaan ook weer al laatste weg.
Heb je problemen met je kluisje? Een lekke band? Ben je je fietssleutel kwijt? De conciërges staan voor je klaar!
Naast alle dingen die ze voor leerlingen, docenten en alle andere personeelsleden regelen, zorgen ze ook voor de opening, afsluiting, onderhoud, verlichting en verwarming van het gebouw.