Bonhoeffer College

Jouw kind heeft van de basisschool het schooladvies vmbo-tl of vmbo-gt gekregen. Maar wat betekent dit en wat is het verschil? En hoe zit dat dan met mavo? Op het Bonhoeffer College kan je kind heel goed terecht met een mavo of mavo-gt advies. Lees snel verder, zodat jij straks precies weet welke mogelijkheden Bonhoeffer College jouw kind te bieden heeft.

De onderwijssoort mavo

Op het Bonhoeffer College bieden we 2 mavo stromingen: de theoretische leerweg mavo (ook wel vmbo-t of vmbo-tl) en de gemengde theoretische leerweg mavo gt (ook wel vmbo-g of vmbo-gtl). Het verschil zit vooral in de keuze voor meer praktisch of theoretisch onderwijs.

Na de mavo kunnen leerlingen door naar het middelbaar beroepsonderwijs. Wanneer een leerling mavo of mavo-gt gedaan heeft, is er ook de mogelijkheid om door te stromen naar de havo.

---

Mavo

Mavo, oftewel vmbo-t of vmbo-tl, is een theoretische leerweg. De afkorting mavo staat voor ‘middelbaar algemeen voortgezet onderwijs’ en duurt 4 jaar. Onze leerlingen volgen op de mavo voornamelijk algemeen vormende avo-vakken. Dit onderwijs is vooral theoretisch ingericht.

👉 Voor de mavo kun je terecht op onze locaties Van der Waalslaan en Geessinkweg.

Mavo-gt

Mavo-gt, oftewel vmbo-g of vmbo-gtl, is een gemengde theoretische leerweg. Ook deze richting duurt 4 jaar en bereidt de leerlingen voor op de havo of het mbo. Onze leerlingen volgen in vergelijking met de mavo meestal één algemeen vormend avo-vak minder. In plaats daarvan krijgen ze vier uur per week beroepsgericht praktisch onderwijs (praktijkles). De avo-vakken zijn van hetzelfde niveau als op de mavo en in het onderwijs ligt de focus ook nog steeds voornamelijk op theorie.

👉 Voor de mavo-gt kun je terecht op onze locaties Geessinkweg en Van der Waalslaan.

Verschil mavo en mavo-gt

Het grootste verschil tussen mavo en mavo-gt zit, zoals hierboven al genoemd, vooral in het examen dat na vier jaar gedaan moet worden. De leerlingen op mavo-gt doen examen in vijf algemeen vormende avo-vakken én één beroepsgericht vak. De leerlingen die mavo doen, doen na vier jaar examen in zes algemeen vormende avo-vakken.


Mavo profielen

Binnen de mavo en mavo-gt, kiezen onze leerlingen aan het einde van het 2e schooljaar een profiel. De leerlingen kunnen daarbij kiezen uit 3 profielen:

  • Techniek
  • Zorg & Welzijn
  • Economie

Binnen deze 3 profielen kunnen mavo-gt leerlingen nog een extra beroepsgericht vak kiezen dat zij in plaats van een avo-vak volgen. Avo staat voor ‘algemeen vormend onderwijs’. Welk profiel een leerling ook kiest, avo-vakken zijn altijd onderdeel van het lesprogramma. Avo-vakken zijn onder andere Nederlands, Engels, maatschappijleer, lichamelijke opvoeding en culturele kunstzinnige vorming (ckv).

Daarbij volgen mavo-gt leerlingen nog één beroepsgericht praktijkvak, dat samenhangt met het gekozen profiel.

Speciale onderwijsprogramma’s

Op de mavo-afdelingen op het Bonhoeffer College besteden we veel aandacht aan de persoonlijke en sociale ontwikkeling van onze leerlingen. Naast uitdagende en activerende lessen, kunnen leerlingen behoefte hebben aan iets extra’s. Voor deze leerlingen bieden we op onze school speciale onderwijsprogramma’s aan.

Onze leerlingen die mavo doen op onze locatie Geessinkweg, kunnen meedoen aan het Bèta Challenge Programma of de Sportstroom.

Onze leerlingen die mavo doen op onze locatie Van der Waalslaan, kunnen meedoen aan de Business School voor mavo.


Mavo en mavo-gt op het Bonhoeffer College

Hopelijk hebben we wat duidelijker kunnen maken wat de mavo is, wat het verschil is tussen de mavo en mavo-gt en waar je bij ons terecht kunt. Of je kind nu besluit om naar de locatie Geessinkweg te gaan of naar de locatie Van der Waalslaan, het is belangrijk dat jullie beide een goed gevoel hebben bij de school en de mogelijkheden. Kom daarom sfeerproeven op onze open dagen en informatieavonden. Wij hopen jou en je kind binnenkort bij ons op school te mogen begroeten!

Lees meer over de mavo op het Bonhoeffer College of neem gerust eens contact met ons op, zodat wij je meer kunnen vertellen over onze school en ons onderwijs.